"Totul" despre rafting

Categorie Utile: 

De unde și până unde raftingul?

La primul contact cu termenul de rafting, Google îți va oferi o imagine cu o barcă gonflabilă, valuri pe un râu de munte, oameni echipați cu vestă de salvare, căști și vâsle. Fie că barca coboară “regulamentar”, fie că poza surprinde o răsturnare, de regulă pasagerii nu par să se plictisească. În functie de temperament și personalitate, aceste imagini pot să pară atractive pentru unii sau de speriat pentru alții. Dar de fapt ce este raftingul?

Raftingul în România

“Raftingul”

După cum vă dați sema, este un termen preluat din engleză, dar cuvantul provine de fapt din lumea și limbajul scandinav de prin sec. al-XIII-XIV-lea. Înseamnă de fapt o platformă cu fundul plat, care este folosit ca mijloc de transport pe apa. Avem termenul corespondent și în limba română: mijlocul de transport fiind pluta, iar deplasarea cu acest vechiul fiind plutăritul. Daca auzim cuvantul plutărit cu siguranță nu ne vom gândi la sportul care descrie termenul de rafting, ci la transportul de bușteni pe apa, o meserie aproape care nu mai există în zilele noastre. Defapt nu stăm departe de adevăr: la originea raftingului undeva stă și plutăritul, dar mai mult armata, care prin sec. al XIX-lea a construit primele ambarcațiuni robuste și rezistente, care să faciliteze accesul pe apele învolburate de munte. Putem spune că locul de nastere al raftingului a fost SUA, mai ales deoarece a ajuns la publicul larg și a devenit un sport sau cel puțin o activitate de agrement în Grand Canyon. De aici și de atunci s-au întamplat multe: a evoluat echipamentul, tehnicile de vâslit, a aparut raftingul comercial și sportiv, a aparut o Federație Internațională de Rafting etc.

 

„Duși cu pluta”???

În baza imaginilor de pe internet, raftingul pare un sport extrem, deosebit de periculos, dar oare care este situația reală? Primul aspect de menționat ar fi gradul de dificultate a traseelor de rafting, care sunt notate de la gradul I până la gradul VI, și le găsiți menționate pe siteurile operatorilor de rafting din lume ca si ww I, ww V.. . Gradul ww VI nu o să-l regăsiți, deoarece acest grad este cel mai dificil aparoape imposibil. Prin urmare ww. I este cel mai facil traseu, ww. V este cel mai dificil. Ținem să menționăm și să vă atragem atenția asupra faptului că raftingul comercial se practică până la gradul ww. IV! Gradul ww. V fiind pentru „experti”. Aceasta gradatie este oarecum subiectivă, același grad de dificultate poate fi ușor diferit în diferitele locații de pe glob. Astfel în loc să vă descriem în detaliu gradele, vă recomandăm ca să vă documentați, să urmăriți în prealabil niște filmulete despre zona în care doriți să faceți rafting. Dacă alegeți această metodă, nu puteți fi considerați „duși cu pluta”, mai ales dacă nu vă aventurați de capul vostru, neechipați corespunzator în situații care într-adevăr prezintă un potential risc.

Echipament de rafting

„Nu sunt turmentat, dar eu... Eu pentru cine votez?

(un cetățean turmentat, O scrisoare pierdută - 1884)”    — Ion Luca Caragiale - despre alegeri

Adică, cum ajunge cetățeanul să facă rafting? De preferat cu un operator de rafting. Altfel se poate întampla să vă expuneți unui risc real. Echipamentul potrivit este deosebit de important. De asta o sa vă dați sema cand deja sunteți implicat în rafting. Dar nu strică să știți în prealabil cate ceva despre echipament. Casca și vesta sunt esențiale. În condițiile de la noi este esential și costumul de neopren, care vă protejează termic, dar și de lovituri și julituri. Apoi urmează barca de rafting. Aici este potrivită vorba „Nu tot ce zboara se mananca”, adica nu toate bărcile care seamana cu o barcă de rafting sunt și potrivite pentru rafting. Din postura de pretendent la rafting, vă recomandăm ca înainte să vă înscrieți la o tură de rafting să dati cateva clickuri și pe galeria foto a operatorului de rafting. Chiar seamana a rafting ce vedeti acolo? Dar hai sa vedem cum puteti alege din ofertele de rafting de pe piață, pe cine și cum să alegeți.

Preț

Vă sfătuim ca prețul sa NU fie primul considerent! Poate fi vorba de siguranta voastra...

Echipamentul

Feriți-vă de firmele „lejere”, cu ghizi fără vestă, cască și neopren! Ghidul trebuie să fie cel putin la fel de echipat ca și clientul. Altfel nu poate face față situațiilor de salvare. Clienții să fie echipați, să primească vestă, cască și vâslă neaparat. La noi în țară sa aibă și costume de neopren, altfel va expuneti riscului de hipotermie.

Instructajul

Pare o formalitate, pare plictisitor, dar în situații de urgență informatiile primite la instructajul premergator raftingului trebuie să „percuteze”. Suntem conștienți că nu puteți fi instruiți la un nivel aprofundat în cateva minute, dar informațiile esentiale trebuie să le primiți. Un bun instructaj în primul rând trebuie să fie existent! Vă recomandăm să renuntati la o tura de rafting în momentul în care sunteti urcati direct din masina în barca de rafting! La instructaj trebuie să aflați de echipament, de navigare, de situații de urgență și de informații minime despre traseu.

Instructaj la rafting

Cu ce ma aleg după o tură de rafting?

În general cu o distractie pe cinste. Asta nu înseamană neaparat ca nu o să cădeți din barcă, sau că nu o să vă răsturnați. Înseamnă că sa va simtiți în siguranță pe tot parcursul turei, să simțiți că aveți toate condițiile pentru a putea face cunoștiință cu acest sport minunat.

Și dacă raftingul nu este pentru mine?  Asta nu aveți cum să știți până nu încercați! Dacă nu vă simtiți în siguranță, apare frica sau orice alta problemă să-i spuneți ghidului. Este menirea lui să vă faciliteze contactul vostru cu raftingul, dar e important să comunicați cu el dar și cu restul grupului. Este o activitate de grup și dacă aveți deschiderea, aveti comunicarea, atunci raftingul poate fi o mini-petrecere pe râu!

Distracție maximă vă dorim!