Iarna nu-i ca vara!

Categorie Utile: 

Mai ales in Nepal, unde sunt cinci anotimpuri: primavara, vara, monsun, toamna, iarna. Dat fiind relieful deosebit de variat, anotimpurile difera de la regiune la regiune. Desigur zona montana, regiunele de mare altitudine, prezinta o vara racoroasa si o iarna destul de grea, iar zona din sud este mult mai calduroasa. Daca ne raportam la o zona centrala, de exemplu Kathmandu, atunci mediile termice de vara sunt intre 19°C – 35°C, iar cele de iarna de 2°C – 12°C.

Nepal mountainsIntr-o abordare mai simpla si mai aproape de logica calatorului ar fi asa: din iunie pana in septembrie avem perioada ploioasa, iar din octombrie pana in iunie perioada secetoasa. De regula lunile aprilie si mai sunt caracterizate de seceta, deci daca doriti sa mergeti la rafting, atunci aprilie si mai nu sunt lunile cele mai potrvite... Dar nici perioada ploioasa, deoarece raurile sunt prea umflate. In Septembrie si octombrie debitele incep sa scada, dar inca sunt destul de mari. Este perioada optima pentru cei care sunt dornici de un rafting intens. Debitele scad treptat, iar februarie ofera un debit ideal pentru cei care tind spre un rafting in intervalul de „normalitate”.

Desi climatul din Nepal este favorabil mai mult sau mai putin pe tot parcursul anului (monsunul este mai bland, decat in majoritatea tarilor asiatice unde se manifesta acesta), valul de turisti incepe din martie-aprilie si tine pana in iunie, cand din cauza ploilor scade numarul turistilor. Urmatorul val are loc in octombrie-noiembrie.

Noi preferam Nepalul in februarie-martie si septembrie-octombrie. De ce?

Fiindca sunt putini turisti, iar astfel totul este mai accesibil. Suntem primii turisit si suntem primiti cu bucurie si cu drag. Pe de alta parte o medie de 15-20 °C in februarie n-i se pare mai mult decat rezonabil si placut. Sa nu mai spunem de considerentele logistice: care din colegi se zbate sa capete concediu in februarie??? Poate schiorii, dar ei si-au stins deja cat de cat setea in decembrie si februarie. Restul colegilor abia asteapta vara.

Cat despre trekking, ce poate fi mai frumos decat inflorirea copacilor rododendron si linistea vailor si crestelor, pe care incepe sa reinvie natura?

Asa ca va asteptam printre noi in tura din februarie!

Cuvinte cheie: