Sa sarbatorim in stil Nepalez!

Categorie: 

Pe langa conditiile meteo minunate din februarie mai avem inca un motiv in a alege aceasta perioada pentru drumurile noastre prin Himalaya. Exista ceva in spatele scenografiei, care are puterea de a dicta perioada expeditiei din Nepal, iar acest ceva este un festival. O sarbatoare deosebita a populatiei hinduse de pe tot globul, care intr-o analogie oarecare ar putea fi echivalentul carnavalului de la Rio, desigur in stil Nepalez.

Este vorba de Noaptea lui Shiva, adica Maha Shivaratri. Are o data schimbatoare de la an la an, si coincide cu prima noapte fara luna din februarie, care este noaptea preferata a zeului Shiva. La randul lui Shiva este o zeitate majora, este defapt un element al trinitatii hinduse, fapt ce confera o valoare deosebita sarbatorii.

Dar cum vede turistul acest festival? Vede sute de mii de nepalezi si nu numai, care pregatiti de o sarbatoare de 24 de ore navalesc spre Manastirea Pashupatinath, care in sine este una dintre atractiile turistice majore ale Nepalului. Apoi vede calugarii cu rasta si barba pana-n pamant, vopsiti la fata si fumand ganja, adica marihuana, in instrumente mai putin cunoscute in occident.

Marihuana este una dintre elementele cheie ale festivalului, o gasim in bauturi si mancaruri speciale, dar si fumat peste tot.

Asta deoarece fumatul ganjei este obiceiul preferat al lui Shiva. Teoretic oamenii de rand beneficieaza de o zi de legalitate a marihuanei si au ocazia de a consuma acesta laolalta cu calugarii, numiti sadhu, care folosesc marihuana in scop spiritual.

In toata nebunia colorata, galagioasa si afumata, oamenii cauta binevointa zeului distrugerii si spera a fi scapati de pacate, sa castige eliberare din ciclul renasterilor si de sub povara karmei.

Este un eveniment pe cinste, care ofera un cadru nemaipomenit de a arunca o privire in cea ce inseamna hinduism si de a trai pe viu atmosfera din multimea de nepalezi care parca devin si mai deschisi la inima si suflet ca in alte zile.

Deci voi unde o sa fiti in noaptea dintre 16 respectiv 17 februarie?

Noi vom fi la Shivaratri!

Activitati: 

Add new comment