Pietricele divine sau simple fosile?

Categorie: 

Himalaya este un magnet turistic, care atrage turisiti din toate colturile lumii. Oamenii vin sa vada Acoperisul Lumii, sa vada jungla, sa vada un stil de viata stralucit, a caror raze insa de regula nu reusesc sa razbata prin cea ce este perceput de occidentali ca mizerie, haos si decadenta.

Ma cuprinde cumva o tristete de fiecare data cand ma uit in ochii ecranati parca de prejudecati ai turistilor... Asta deoarece imi pare rau ca pentru ei muntii sunt doar munti, raurile doar rauri, pietrele doar pietre, iar oameni doar dornici de banii turistului.

Aici, in Nepal, nimic nu este „doar” ceva. Nici chiar pietrele care iti scrataie sub talpa bocancului, in timp ce te grabesti sa faci tura de treking de 10 zile in „doar” 7 zile, in timp ce faci mii de poze si le postezi pe internet.

Desigur, pietrele vor ramane doar pietre in aceste conditii. Nu si daca iti faci timp sa asculti si sa privesti.

Atunci observi chiar sub picioarele tale, pe malul raului Kali Gandaki, niste pietre negre, perfect rotunde. Le ridici, le pipai, dupa care te pune pe ganduri. Apoi te lasi dus de instinct si curiozitate si involuezi parca in om preistoric si incerci sa spargi piatra asta ciudata. Reusesti. Piatra se deschide in doua si inauntru ai rasplata. Ai aici „doar” o fosila de amonit, adica un melcisor impietrit. Totusi bucuros ca un copil te grabesti sa impartasesti bucuria cu cineva, sa le areti dovada ca esti o persoana deosebita, doar ai reusit sa dai de o piatra deosebita, dintre milioanele de pietre din Himalaya.

Daca totusi reusesti in ciuda bucuriei si autojustificari sa ramai atent la lumea din jurul tau, atunci vei observa schimbarea in privirea nepalezilor si poate vei auzi si cuvantul Saligram.
Poate vei afla de zeul Kali, zeul sau mai bine zis manifestarea distrugatoare a lui Shiva, care a taiat intre Annapurna si Dhaulagiri cea mai adanca vale din lume. Vei afla ca numele Kali inseamna negru, ca si Saligram-ul. Implicit vei auzi si de Vishnu, una dintre elementele trinitatii sacre hindu, care completand munca Distrugatorului (Shiva), creaza. Astfel vei afla ca piatra pe care ai calcat, este insusi Vishnu, care s-a transformat in piatra neagra de pe malul raului Kali Gandaki, asteptand ruperea blestemului care i-a transformat sotia, Lakshmi, in busuioc.

Asteptandu-si sotia, prin forma Shaligram, ii ajuta pe oameni in primul rand prin ai elibera de frica mortii si din ciclul reincarnarilor, dar si prin a le aduce noroc si bunastare.
Este „doar” o piatra. Calcand-o in picioare sau trecand pe langa ea te va priva insa de o lume aparte si vei urca poate pe valea lui Kali, la aproape 4000 m altitudine, la vestita manastire Muktinath doar pentru niste poze superbe...
 

Muktinath
Templu in Mustang
Valea Kali Gandaki
Fosila de armonit
Shaligram albastru
Piatra cu chakra
Cuvinte cheie: 
Activitati: 

Add new comment