Festivalul Culorilor si nu numai | Holi Festival

Categorie: 

Poate ati auzit de Holi, poate ati si vazut imagini sau ati si participat la un astfel de festival. Daca da, probabil stiti ca e vorba, cel putin in occident, de voie buna, muzica, distractie, prafuri colorate, oameni vospiti, batalii cu apa colorata, foc de tabara. Festivalele Holi au devenit si devin din ce in ce mai populare in Europa, dar si in America sau Africa. Au avut loc acest gen de festival deja si in Romania, prima data anul trecut, in 2014. Nu a avut cum sa nu aiba success intr-o lume avida de relaxare, degajare si distractie.

Dar de unde Holi? De ce Holi?

In principiu este vorba de un festival religios hindu. Astfel festivalul isi are originea in India si Nepal. Este festivalul primaverii, al culorilor si a iubirii. Are loc pe data schimbatoare, la luna plina din perioada echinocțiului de primavara, de regula februarie-martie.

In noaptea premergatoare festivalului se fac focuri de tabara, langa care are loc distractia, cu muzica si dansuri. A doua zi pe strazi are loc un carnaval al culorilor, indiferent de statutul social, sex, religie sau alte apartente, toti laolalta se “bulgaresc” cu prafuri colorate, se stropesc cu apa colorata, au loc batalii cu baloane umplute cu apa colorata.  Pe strazi se perinda formatii sau muzicieni, care dau tonul distractiei, dar contribuie semnificativ si mancarurile si bauturile traditionale al caror ingredient de baza este canabisul.

 

La baza festivalului stau legende (legate de un rege demonic si o sora malefica si lupta tanarului rege cu aceste forte ale raului), dar pentru oamenii zilelor noastre Holi este mai mult festivalul primaverii, al victoriei binelui asupra raului, a iertari. Este o oportunitate de a relua legaturile abandonate cu rudele si prietenii si de dsitractie.

Asa ca, de ce nu?

Hai la Holi! Fie acasa la noi, fie acasa la el in Nepal sau in India…

 

 

Activitati: 

Add new comment